Bu bölüme karikatür göndermek için:
-
Karikatürlerinin çinilenmiş olması gerekiyor. Tarama ucu ya da kendi seçeceğin herhangi bir siyah mürekkepli kalem olabilir. Artline, rapido vb.
-
Balonlarını kurşun kalemle yaz.
-
Karikatürünü siyah-beyaz gönder.
-
Esprisi olan karikatür gönder. Esprisi olmayan çizimler yayınlanmaz.
-
Yarım dosya kağıdından daha küçük bir ölçüye çizme. Mutlaka çerçeve çiz karikatürüne.
-
Karikatürlerin her birinin üstüne adını, soyadını, telefonunu ve mail adresini yaz.
-
Çizimlerinin orijinalleri yerine, temiz fotokopilerini gönder.
Penguen Dergisi'ne nasıl karikatür göndereceğim?
Posta ile göndermek için:
Yumurtalar, Penguen Dergisi / KomikBüro Medya
Ortaklar Caddesi Bahçeler Sokak Onsekiz İş Merkezi No:18 Kat:5 Mecidiyeköy, Şişli İstanbul
E-mail ile göndermek için:
info@komikburo.com adresine 300dpi çözünürlükle gönderebilirsin.
Karikatürlerimi kendim getirmek istiyorum dersen:
Cuma günleri 16:30-18:00 arasında dergide karikatürlere bakılır.
En az 10 adet karikatür ile dergiyi ziyaret edebilirsin.
Daha az sayıda da getirebilirsin ama bu işlerini konuşmak adına yetersiz bir sayı olacaktır.
Önceden telefon açmanı tavsiye ederiz, çünkü bazen Amatör Günü olmayabiliyor.
Önce kağıda karikatürünün çerçevesini çizersin. Sonra kurşun kalem ile karikatürünü yerleştirirsin. Bu detaylı bir kurşun kalem değildir, sadece kompozisyonunu oturtman için sana rehber olacak basit bir çizimdir. Rehber çizimini tamamladıktan sonra kurşun kalem detayına geçersin. Çok bastırmadan çizmen faydalıdır çünkü sonra silerken acı çekebilirsin. Çizimini aslında burada tamamlarsın, balonlarını yazarsın. Kurşun kalem baskı için iyi sonuç vermeyeceğinden, karikatürünü çinileyerek netleştirmen gerekir. Bunun için de siyah mürekkepli bir kalem ile çizdiğin kurşun kalemin üzerinden geçersin. Balonları yazın çok güzel ise yazabilirsin. Ama yazın güzel değilse kurşun kalem bırakırsın. Daha sonra kaligraflar senin yerine yazabilsinler diye. Karikatüre imzanı atmayı unutma :) Çinin kuruduktan sonra da silgi ile kurşun kalemini (balonlar hariç) güzelce silersin. Sonra istersen bir tarayıcı ile bilgisayara aktarıp, burada renklendirebilirsin. Dergiye göndermek istiyorsan bilgin olsun, sadece siyah-beyaz ve balonları kurşun kalemle olan çizgileri kabul ediyoruz.
Çizim:
Penguen Dergisi, amatör çizerlerin işlerini Yumurtalar bölümünde yayınlıyor. Bu bölümün editörlüğünü Selçuk Erdem yapıyor.
Nasıl Çizeceğim?
Öncelikle çizim için 6 şeye ihtiyacın var: Kâğıt, kurşun kalem,
siyah mürekkepli kalem, silgi, cetvel ve düzeltici.
1. Kâğıt: Schoeller marka tavsiye ederiz çünkü sağlamdır, silerken dağılmaz, yırtılmaz. Uzun yıllar dayanır. Ama yoksa şart da değildir, normal dosya kâğıtlarına da çizebilirsin.
2. Kurşun kalem: İstediğin bir kurşun kalemi kullanabilirsin. Resim kalemi de olur, uçlu kalemler de olur. Yeter ki sonradan rahat silebilesin.
3. Siyah mürekkepli kalem: İlk olarak tarama ucu ve çini mürekkebi öneririm. Çünkü çizgiyi inceltip kalınlaştırarak karikatürünü çizerken bambaşka tatlar katabilirsin. Zordur, ustalık gerektirir ama değerlidir, güzeldir. Büyük kırtasiyelerin bazılarında bulunur.
Rapido. Mimari çizim kalemidir. İyi bir siyah renk elde edersin, kopma yapmaz, değişik uç kalınlıkları vardır. Tek sorunu kalemi hep dik tutman gerekir. Bütün büyük kırtasiyelerde bulunur.
Artline veya bunun gibi siyah mürekkepli atılabilir kalemler. Ucuzdur, her kırtasiyede bulunur. Kolay çizilir, değişik uç kalınlıkları vardır. Permanent (suya dayanıklı) olanlardan seç mutlaka.
4. Silgi: Kurşun kalemi iyi silen ve kâğıdı dağıtmayan bir tane seç. Kısaca kaliteli olsun.
5. Cetvel: Her karikatürünün mutlaka bir çerçevesi olsun ve onun kurşun kalemini mutlaka cetvelle çiz. Sonra çinilerken istersen cetvelli, istersen de cetvelsiz çinilersin. Sonuçta çerçeven düzgün ise, iyi bir başlangıç yapmışsın demektir.
6. Düzeltici: Çok değişik markalarda ve şekillerde bulunur. Özünde beyaz bir kapatıcıdır. Çinilerken küçük hatalar yaptığın zaman kullanırsın. Hata yaptığın şeyin üzerini boyar, iyice kuruduktan sonra da tekrar çinilersin. Şişede ve fırçalı olanları da var, kalem şeklinde olanları da. Her kırtasiyede bulunur.
Çizim yapmak için bilgisayar da kullanabilirsin. Unutma ki, bilgisayar daha iyi çizim yapmanı sağlamayacaktır. Sadece işini biraz hızlandırabilir. Hiç de şart değildir. Pahalı olduğu için, bu işten para kazanmaya başladığında kullanman daha faydalı olabilir 😃 Başlangıç için Wacom Intuos Pro M tablet yeterlidir. Galaxy Note tablet serisi ya da iPad Pro ve Apple Pencil kullanabilirsin. İlerledikçe, Wacom Cintiq serisine geçebilirsin.
Çizim programı olarak Manga Studio karikatür için en iyisi. Her platformda kullanabileceğin ücretsiz olan Medibang Paint de onun yerini doldurabilir. Boyamak için de Photoshop ya da Painter kullanıyoruz biz. Ama Manga Studio ve Medibang Paint’in de kuvvetli boyama seçenekleri var.